Jakie są sposoby przygotowywania kawy?

Chcesz dowiedzieć się o różnych sposobach przygotowania kawy? Nie wiesz jakie urządzenie i metodę parzenia wybrać? Przekonaj się o ogromie możliwości!

Przygotowanie kawy – od czego zacząć?

Grono miłośników kawy z czasem coraz bardziej się powiększa. Aby każdemu dogodzić, istnieje duży wybór urządzeń, jak i rodzajów kawy, które można przygotować już w domowym zaciszu. Jeśli należysz do tych, którzy posiadają w domu ekspres, to nie musisz przejmować się poznawaniem szczegółowych technik. Te wielofunkcyjne urządzenia dają możliwość przyrządzenia różnych rodzajów kawy bez najmniejszego wysiłku. Nie musisz znać się na czasie parzenia i proporcji kawy do mleka – jednym przyciskiem wybierasz “cappuccino” i masz pod ręką ulubioną kawę. Jeśli takie rozwiązanie sprawia, że pojawia się iskierka w Twoim oku – koniecznie sprawdź ekspresy Jura, cieszące się niezwykłą funkcjonalnością i designem. Ucieszą wszystkich, którzy za priorytet uważają nowoczesne rozwiązania. 

Kawa – jakie urządzenia można wykorzystać?

W przypadku osób, które cieszą się nie tylko samą kawą, ale także procesem jej przygotowania – wybór ekspresu nie będzie najbardziej satysfakcjonującą opcją. Urządzeń do parzenia kawy jest wiele. Kluczowe przy wyborze, jest określenie: jaką kawę najbardziej lubisz? Mleczną, delikatną a może o intensywnym aromacie? Popularna wśród fanów czarnego napoju jest m.in. kawiarka. Wybór tego urządzenia jest dobry dla osób, które nie posiadają dużej kuchni i cenią sobie wolną przestrzeń. Zaparzacz zajmuje niewiele miejsca, a przygotowanie kawy z jego pomocą jest niezwykle proste. Innym rodzajem urządzenia do kawy jest tradycyjny French press, tłokowy zaparzacz wykonany zwykle ze szkła lub stali nierdzewnej. Uwielbiany przede wszystkim przez osoby ceniące prostotę. 

Rodzaje kawy – którą wybrać?

Wybór odpowiedniej kawy to kwestia bardzo indywidualna. Pije się ją z różnych powodów i w różnych celach. Z tego powodu zwraca się uwagę przede wszystkim na intensywność i smak napoju. Większość kaw przygotowuje się na bazie klasycznego espresso. W zależności od ilości i proporcji mleka i innych dodatków wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów kaw.

  • Cappuccino – połączenie 25 ml espresso i spienionego mleka. 
  • Caffe latte – delikatniejsza niż cappuccino, delikatna kawa z dużą ilością mleka. 
  • Latte macchiato – atrakcyjna pod względem wizualnym kawa, posiada trzy odrębne warstwy kolorystyczne.
  • Americano – espresso z dodatkiem sporej ilości wody. 
  • Flat white – podwójna porcja espresso z dodatkiem mleka, intensywniejsza niż cappuccino. 
  • Mocha (Mokka) – idealna dla osób lubiących słodkości, kawa z dodatkiem czekolady i bitej śmietany. 
  • Irish coffee – kawowa fanaberia z dodatkiem whiskey, cukru trzcinowego i bitej śmietany. 

Odpowiednia kawa dla Ciebie 

Najważniejsze, żeby przygotować kawę, która będzie Ci smakować. Wybór właściwego sprzętu i techniki parzenia zależy od Twoich osobistych preferencji. Jeśli lubisz nowości – śmiało eksperymentuj i sprawdź, jakie możliwości oferuje sklep z kawą. Nie musisz sztywno trzymać się jednego rodzaju kawy. Rano espresso, kawa z przelewu na wynos i flat white w towarzystwie znajomego w kawiarni. Różne sposoby przygotowania gwarantują różnorodność smaku, którą niewątpliwie warto poznać. 

Redakcja